Sosyal Medya

Güncel

ABD’de Nükleer Güvenlik Zirvesi başladı

Washington’da 52 devlet ve hükümet başkanının yanı sıra bazı uluslararası kuruluşların temsilcilerinin katılımıyla Nükleer Güvenlik Zirvesi yapılıyor



ABD’nin baÅŸkenti Washington’da, CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan’ın da aralarında bulunduÄŸu 52 devlet ve hükümet baÅŸkanının yanı sıra bazı uluslararası kuruluÅŸların temsilcilerinin katılımıyla Nükleer Güvenlik Zirvesi yapılıyor.

ABD Başkanı Barack Obama'nın, "nükleer silahlardan arındırılmış dünya" fikriyle 2010'da başlattığı, iki yılda bir tekrarlanan zirve, bu yıl son kez toplanacak olması nedeniyle özel önem taşıyor.

Washington'daki iki günlük zirveye Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da aralarında bulunduğu 52 devlet ve hükümet başkanının yanı sıra Birleşmiş Milletler (BM), Avrupa Birliği (AB), Uluslararası Polis Teşkilatı (INTERPOL) ve Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (IAEA) temsilcileri katılıyor.

Dünya genelindeki nükleer materyalleri koruma altına almayı amaçlayan zirve, Obama’nın devlet ve hükümet baÅŸkanları onuruna vereceÄŸi resmi akÅŸam yemeÄŸiyle baÅŸladı.

Yemekte Obama, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile Hindistan Başbakanı Narendra Modi arasında oturdu.

IŞİD BENZERİ GRUPLARA İLİŞKİN OTURUM DÜZENLENECEK

Zirvenin ikinci gününde oturumlar, baÅŸkentin önemli toplantı noktalarından Washington Kongre Merkezi’nde gerçekleÅŸtirilecek. “Nükleer GüvenliÄŸin PekiÅŸtirilmesinde Ulusal Eylemler” oturumuyla baÅŸlayacak zirvenin ikinci gününde ulusal, uluslararası ve kurumsal düzeyde atılabilecek adımların deÄŸerlendirileceÄŸi oturumlar düzenlenecek.

ABD BaÅŸkanı Obama’nın, IŞİD ve benzeri gruplara odaklanan son oturumda yapacağı konuÅŸmayla zirve sona erecek.

Zirvenin asıl gündemini de nükleer silahların yapılmasında kullanılan maddelerin IŞİD grupların eline geçmesinin nasıl önleneceğinin oluşturması bekleniyor. Bu nükleer maddelerin terör saldırılarında kullanılmasının engellemesinin yanında radyoaktif madde stoklarının da nasıl güvenli tutulacağının zirvede ele alınması öngörülüyor.

BAŞKENT SOKAKLARINDA GÜVENLİK ÖNLEMLERİ ARTIRILDI

Zirve nedeniyle Washington Kongre Merkezi’nin etrafında geniÅŸ güvenlik önlemleri alındı. Merkezi çevreleyen caddeler araç trafiÄŸine kapatıldı. Merkezin yakınındaki Mount Vernon metro istasyonu ulaşıma kapatılırken, merkeze giriÅŸlerdeki aramalarda bomba uzmanı köpekler kullanılıyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.